Des de l ‘Associació Professional de Docents d´Eivissa (APDE),  en Joan Amorós em demana un tall de veu  sobre com serà l’educació de futur. Què difícil resumir-ho en un minut!

L´APDE té un programa de ràdio educativa setmanal que es diu OBRIM PORTES i que podeu trobar aquí.  Amb aquest programa difonen l’amor a l’educació a través de la veu dels docents, professionals i experts.  Aquí va el meu gra d’arena. L’educació del futur en 10 claus: 

  1. L’educació del futur servirà als fillets i adolescents per definir el seu itinerari vital i  les seves preferències culturals (o sigui els relats q donen sentit a la vida). Servirà si aprenen a sostenir-se a sí mateixos i a intuir la seva contribució a la transformació social, arrelats a sí mateixos, al seu poble i al mateix temps al món global. Quasi res. 
  2. Perquè açò passi, l´educació del futur serà més personalitzada, adaptada als talents i necessitats de cada alumne, i al mateix temps serà social (treball indiviual tindrà més sentit i el  cooperatiu es farà amb persones de tot el món)
  3. Donarà eines no només per a interpretar críticament el món global de les pantalles  (alfabetització mediàtica), sinó per gestionar el temps i la voluntat, crear continguts digitals, comunicar i comunicar-se i participar en la transformació social.
  4. Hi participaran les famílies i les entitats socials.
  5. L´avaluació deixarà de ser qualificadora. Serà una avaluació gratificant, i ajudarà a conèixer-se millor per definir estratègies d’evolució.
  6. Canviarà l’organització. Deixaran d´existir els horaris i els cursos per edats. Els alumnes dissenyaran el seu propi itinerari d’aprenentatge i s´agruparan per interessos més que per edat. Podran aprendre amb alumnes de qualsevol part del món.
  7. Es diversificaran les metodologies. No estarà tot centrat en fer projectes, sinó q es combinaran amb un menú ample i flexible (estudis de cas, jocs de rol, ABProblemes, petites investigacions…)  més contextualitzats i relacionats amb la vida del poble.
  8. Canviarà el paper del mestre, que serà seleccionat per la seva vocació i competència i estarà acompanyat de moltes altres persones dins l´aula.
  9. Administració educativa flexible,  capaç de fer canvis ràpids per respondre a les necessitats dels centres.
  10. Sistema educatiu serà independent del poder polític, basat en el consens de les persones que estan al peu del canó i dels experts i no dels interessos de partit. Tindrem una llei educativa derivada d´un pacte.
Tagged with →