Estudiar un ecosistema amb la metodologia PBL suposa adoptar una forma de mirar que pretén no només descriure sinó identificar problemes, les seves causes i possibles solucions, en un procés en el qual el llenguatge matemàtic i periodístic hi formaran part.

Per aconseguir-ho convé centrar-se en UN ECOSISTEMA real, de l´entorn del centre, que permeti dur a terme activitats d`anàlisi i experimentació (amb l´aigua, la terra, l´aire, les plantes) i fins i tot comparar-lo amb altres ecosistemes llunyans, sempre tenint en compte les preguntes clau:

 • Quins són els problemes que l´afecten? per què va emmalaltir. L´estudi de la premsa serà un aliat imprescindible, amb notícies com aquesta: El mar d’ Aral
 • Quines propostes de solució hi ha?
 • Quina proposaries tu? per què?

 

PRIMÀRIA

¿Qué pasa ahí fuera? es una hermosa propuesta didáctica para 2º ciclo de primaria de Néstor Alonso (Asturias), que relaciona diferentes bloques de contenidos de conocimiento del medio con las competencias lingüística, digital, artística, CAIP, CCIMF y CSC para convertir a los alumnos en investigadores a través de un cuaderno de campo virtual que es la web del aula. En la siguiente imagen podemos ver la producción artística de Eva, alumna de 9 años de la escuela de Candàs.

 

SECUNDARIA

A la web del BIE, que és el referent actual en PBL, hi ha una col·lecció de vídeos sobre el procés que segueix un equip interdisciplinari de professors de secundària per fer l´estudi d´una conca hidrogràfica. De tots, el més polit és el darrer on veus com ho treballen a l´aula. No estudien els ecosistemes en general sinó que es centren en un de concret, i a partir d´ell, ademés de descriure els seus elements,

– analitzar a fons quins problemes presenta És aquest. Mira a partir del minut 1:47

– quines són les causes (acció humana…) i conseqüències i
– quines són les possibles solucions (diferents perspectives, no només una).
Tagged with → 

4 Responses to L’estudi d´un ecosistema

 1. Néstor Alonso ha dit:

  Encantados con la reseña de nuestro trabajo. Solamente sobra la publicidad al final del artículo, cosa que, por nuestra parte, nos esforzamos bastante en eludir.
  Un saludo desde Asturias.

  • Guida ha dit:

   No sabía q había publicidad. ¿Cómo se quita?

   • Aida Ivars ha dit:

    Pagando 17 dólares al año a WordPress ;-)
    Un saludo.

 2. Guida ha dit:

  Pues casi que nos lo pensamos!…. En cuanto pueda lo hago.
  Abrazos y bienvenida al blog