Què és?

És la competència per viure en el món interconnectat del segle XXI . Abarca tant el comportament

Font: http://digicitizenship.wikispaces.com/

personal (identitat digital i pensament crític i creatiu, empremta digital, seguretat personal i privacitat, ús d´eines TIC per desplegar-se i avançar), com les relacions amb els altres (netiqueta, plagiarisme, copyright, cyberbullying) o la construcció d’una societat més humana (cyberpunk, reducció de l´escletxa digital, lleis digitals), com es veu en aquesta llista de 9 blocs de la ciutadania digital.

Materials curriculars

La Fundació Common Sense Media.org (aliniada amb referents com ISTE, ELA i AASL) ofererix un currículum per a primària i 1r cicle d´ESO (en anglès) que conté els materials a punt per emprar a l´aula (vídeos, fitxes de treball, dinàmiques). Es complementen amb propostes de feines per a casa i materials per als pares i mares. Seria fantàstic poder-los traduir al català (algun mestre jubilat o en atur?). Els materials són gratuïts i per baixar-los només és necessari registrar-se. Estan ordenats en 5 blocs, seguint la proposta de Howard Gardner quan defensa que l’arrel de la ciutadania digital és l`ètica:

 1. Identitat ètica,
 2. Privacitat,
 3. Propietat i co-propietat,
 4. Confiança i credibilitat i
 5. Participació.

 

A la 2ª part d´aquest vídeo es poden veure alguns exemples preciosos d´aquest currículum enfocat a aprendre a partir de la recerca (PBL) i a través de l´aprenentatge cooperatiu.Fonts emprades:

Commonsense Media: Digital Literacy and Citizenship Classroom Curriculum

Edutopia: Five-minute film festival. Teaching Digital Citizenship.

2 Responses to Materials d´aula per a treballar la ciutadania digital

 1. Anònim ha dit:

  Soy seguidora tuya de pinterest, pero ahora también de esta página. Me ha gustado mucho todos los contenidos que he visitado y la guardo con cariño para degustarla despacio. Muchas gracias por tu trabajo.

  • Guida ha dit:

   Muchas gracias por tus palabras. Como todos los que vivimos en este gran Claustro Virtual, compartimos lo que hacemos para ayudarnos unos a otros, por amor al arte, básicamente. Que pena que seas anónima… me hubiera gustado ver tus materiales.