Bloc d’Elías Amorós, de 11 anys. Educat a casa des de petit.

És un exemple sobre el que passa quan a un fillet se li dóna temps perquè pugui desplegar la seva curiositat.

Altres blocs seus:

Història i altres històries

Les meves investigacions

Hi he arribat a través del llibre de Laura Mascaró, Educación y libertad, sobre homeschooling, un llibre que confirma el que els informes (Hawkins, OCDE) adverteixen sobre les tendències de futur en educació. Que les famílies reivindicaran de cada vegada més, mètodes educatius que permetin als fillets desplegar la seva curiositat, la seva singularitat i les seves múltiples intel·ligències. Veure aquí el vídeo d’un programa de la sexta sobre homeschooling.

Que una part d´aquestes famílies optarà per escolaritzar-los a casa, com ha fet Roger Schank amb els seus néts, en contra de la pressió social i la desconfiança, que aniran disminuïnt amb el temps. Que els centres educatius que millor s´adaptataran al futur seran els que fomentaran un aprenentatge personalitzat.

Els blocs de n´Elías són un hermós exemple del que pot passar.

I plataformes per aprendre online com NIXTY, WIZIG O SCLIPO són exemples del que ja està passant.

Espais en línia on les persones de qualsevol edat i a qualsevol moment, des de casa, l´escola, o la platja, poden assistir a cursos -o penjar-los- sobre el tema que més els interessi. La ubiqüitat de l´aprenentatge.

La conseqüència: les escoles, les universitats, els professors deixaran de ser necessaris, com diu la professoar Ainhoa Ezeiza.

La realitat: de moment només les èlits manegen els PLE (Personal Learning Environment). Per la massa, el perill de la macdonaldinatzació de l’educació (Facebook, Twenti…). Per al professorat, el perill d´ensenyar a manejar eines TIC (cacharización, diu A. Ezeiza) o -encara pitjor- emprar llibres digitals, per evitar entendre d´una vegada que l´únic que importa és ensenyar els alumnes a manejar la xarxa per seguir el fil de la seva curiositat.

El futur és aquí. Mai com ara havíem tingut tan bones condicions per aprendre.

One Response to Les lliçons dels fillets

  1. Esther ha dit:

    Hola Guida, el teu blog es genial. Gràcies per citar els blogs de Elías i gràcias pels teus cometaris. M’encanta coneixer gent nova dins de aquest mon. Molts besets!!!