SLUMDOG MILLIONAIRE m’ha impressionat.

Perquè ve a dir: el món és un lloc perillós, l’home és un llop per a l´home. Si no et salves ningú et salva. Davant la duresa del món hi queden dos camins: fer-se fort i tancar-se dins el petit cercle familiar: l’amor, la tendresa, la gent de sempre. Una tendresa que amaga la por. Amaga la violència rebuda i la tristesa. L’altre és vist com algú davant qui s´ha de desconfiar.

Tancar-se en el meu petit territori, la meva casa, les meves possessions, tanca la ment i l’empetiteix. Descentrar-se per trobar l’altre, dialogar i afrontar les diferències, l’obre i crea una societat més complexa i plural.

Quan el món es perceb com a perillós els fills són educats en la desconfiança i la violència. Fillet meu, al pati, si te peguen, pega més fort. I es defensa que ni l’escola ni la societat són responsables d´educar, sinó la família. I per tant, si un fillet té problemes me’n rento les mans.

Aquí, l´opinió de Salman Rushdie sobre la pel·lícula.