Què és?

És la competència per viure en el món interconnectat del segle XXI . Abarca tant el comportament

Font: http://digicitizenship.wikispaces.com/

personal (identitat digital i pensament crític i creatiu, empremta digital, seguretat personal i privacitat, ús  d´eines TIC per desplegar-se i avançar), com les relacions amb els altres (netiqueta,  plagiarisme, copyright, cyberbullying) o la construcció d’una societat més humana (cyberpunk, reducció de l´escletxa digital, lleis digitals), com es veu en aquesta llista de 9 blocs de la ciutadania digital.   

Materials curriculars

La Fundació Common Sense Media.org  (aliniada amb  referents com ISTE, ELA i AASL)  ofererix un currículum per a primària i 1r cicle d´ESO (en anglès) que conté els materials a punt per emprar a l´aula (vídeos, fitxes de treball, dinàmiques). Es complementen amb propostes de feines per a casa i materials per als pares i mares. Seria fantàstic poder-los traduir al català (algun mestre jubilat o en atur?). Els materials són gratuïts i per baixar-los només és necessari registrar-se. Estan ordenats  en 5 blocs, seguint la proposta de Howard Gardner quan defensa que l’arrel de la ciutadania digital és l`ètica:

 1. Identitat ètica,
 2. Privacitat,
 3. Propietat i co-propietat,
 4. Confiança i credibilitat i
 5. Participació.

 

A la 2ª part d´aquest vídeo es poden veure alguns exemples preciosos d´aquest currículum enfocat a aprendre a partir de la recerca (PBL) i a través de l´aprenentatge cooperatiu.Fonts emprades:

Commonsense Media: Digital Literacy and Citizenship Classroom Curriculum

Edutopia: Five-minute film festival. Teaching Digital Citizenship.

Post llegit 13347vegades

Share →

2 Responses to Materials d´aula per a treballar la ciutadania digital

 1. Anònim ha dit:

  Soy seguidora tuya de pinterest, pero ahora también de esta página. Me ha gustado mucho todos los contenidos que he visitado y la guardo con cariño para degustarla despacio. Muchas gracias por tu trabajo.

  • Guida ha dit:

   Muchas gracias por tus palabras. Como todos los que vivimos en este gran Claustro Virtual, compartimos lo que hacemos para ayudarnos unos a otros, por amor al arte, básicamente. Que pena que seas anónima… me hubiera gustado ver tus materiales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is using Web Stats, created by email extractor